pankastic_felutonfelnottem_ujlemez_kalmantamas_2

Pankastic! lemez

2018 november 16-án hoztuk el az első 100 példányt a Pankastic! zenekar frissen elkészült nagylemezéből, amely a Félúton felnőttem címet viseli.

A nagylemez ugyan csak 8 dalt tartalmaz, de így is nagyon színes anyag készült el, amiben rengeteg munkája fekszik a zenekarnak. A felvételeket ezúttal máshogy készítettük, mint eddig. Eddig ugyanis minden dalt sávonként rögzítettünk, tehát, először a dob, vagy a gitárok kerültek felvételre, és ezeket egészítettük ki hangszerenként, legvégén az énekléssel zárva.

Ezzel ellentétben most a dalokat egyszerre játszották a srácok, ehhez pedig egy erre alkalmas stúdiót is találtunk, ahol is a hangszeresek elszeparált helyiségekben foglaltak helyet, és egymást fülhallgatón keresztül hallották csak, (vagy esetleg látták is egymást).

Ezt az infót főleg laikusoknak írom le, hátha érdekes lehet számukra

Szóval, a felvételek nagyszerűen sikerültek, és a dalok keverése is hamar elkészült, és így kézbe vehettük, főleg Pálmai Panna énekesnő munkájának köszönhetően a CD-t.

A CD-n szereplő dalok:

 1. Félúton felnőttem (dal, szöveg: Kálmán Tamás)
 2. Nagyon péntek (dal, szöveg: Kálmán Tamás)
 3. Parler (dal, szöveg: Kálmán Tamás)
 4. Ködös kikötő (dal: Kardos Dániel, szöveg: Pálmai Panna)
 5. A reggel újra jött (dal, szöveg: Kálmán Tamás)
 6. Ön Buda, én Pest (dal, szöveg: Kálmán Tamás)
 7. Megosztasz vagy megélsz (dal, szöveg: Kálmán Tamás)
 8. Lule-lule (albán népdal, feldolgozta: Kardos Dániel)

Közreműködők:

 • Pálmai Panna – ének
 • Kardos Dániel – gitár
 • Lisztes Jenő – cimbalom
 • Orbán György – nagybőgő
 • Serei Dániel – dob

 

Ezek közül pár érdekesség szerzői szemmel:

 • a megosztasz vagy megélsz új feljátszás, egyszer már elkészült egy változat, de ezt a felvétel jogainak vitás helyzete miatt nem tehettük rá az albumra
 • A félúton felnőttem Pannáról szól, arról írtam, hogy került fel Békésről Pestre (“Irány a dzsungel, viszlát, Békés magány…”)
 • A reggel újra egy speciálisan készült dal: Egy Louis Aragorn vers megzenésítéseként készült, amit fel is vettünk, de szintén jogosítási problémák miatt jobbnak láttam új szöveget írni rá, így készült el a Reggel újra című dal, amely így teljes mértékben saját szerzemény lett.
 • Az Ön Buda én Pestet egy versenyre készült, ahova aztán nem került be a zenekar, mégis emblematikus nótává nőheti ki magát majd az évek során, ebben bízunk. legalábbis, ajánlom mindenki figyelmébe: ez egy furcsa metaforikus játék egy könnyűvérű hölgy (Pest) és egy úr (Buda) kapcsolatáról, és így Buda és Pest “egyesüléséről”