I. díj – Janus hangjai pályázat

Zenekarral kísért kórusművemmel 2021 májusában első díjat nyertem a Janus Pannonius Díj Alapítvány által meghirdetett versenyen, megjen célja az volt, hogy Janus Pannonius munkásságát valamilyen zenei formában mutassuk be.

Egy dunántúli mandulafáról című Janus Pannonius költemény megzenésítésével neveztem. A viszonylag rövid idő alatt komponált 2 perces kis mű csellóra, furuályara, gitárra és 4 szólamú vegyeskarra íródott. Minden komolyzenei darabom nagy kihívás, hisz ezen a területen azért elég kevés gyakorlatal, és iskolázottsággal rendelkezem. Viszont kórusénekléssel ugyebár kiskorom óta foglalkozom, ráadásul a Kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes istállójában (nagyon rossz szóhsználat) nevelkedni egy elit iskolával felér.

Mivel viszonylag kevés kórusdarabot írok, még látványosan fejlődök minden egyes darab megírásánál. Ennél a darabnál például először sikerült a popzenéből hozott metrikus gondolkodásmódot kicsit elveszíteni, és egy organikus ritmikájú kompozíciót összeraknom. Ez a gondolkodásmód egyébként leginkább Selmeczy György kortárs zeneszerző rám gyakorolt hatásának köszönhető, aki a szövegszerű, prozódia alapú zenei ritmikát tökéletesíti egyes (ha nem a legtöbb) kórusművében.

Épp ezért, persze, a darab ritmikája nem az elsőre blattolható kategória, amit a latin szöveg is nehezít, viszont sokkal dinamikusabb zeneiséget és izgalmasabb produkciót ígér.

A darabot élőben is bemutatjuk a 2021 június 4. 18.00 kor kezdődő díjátadón, de én most itt közzéteszem a művet:

Részlet a kottából: (a kotta kiadás alatt van, hamarosan elérhető lesz)