Change You – új dal

Legújabb dalomról mesélek pár technikai, hangszerelési részletet, mert sok olyan info van a fejemben, amit jobb, ha kiírok magamból, akkor legalább nem foglalja a helyet:) A Change You alapötlete szokás szerint gyorsan született, a hangszerelés és az összes hangszer- és éneksáv felvétele, újrajátszása, és a mixelés, bizony rengeteg munkaórát felemésztett.

Csak a hecc kedvéért mutatok egy képet a Logic session-ről, így néz ki egy dal, mielőtt kiadásra kerül.

Természetesen az akusztikus és elektromos gitárokat, a basszusgitárt és a billentyűs hangszereket is magam játszottam fel, és érdekesség, hogy először használtam a vadi új Fender Telecasteremet ezen a tracken. De csak egy riffet játszom vele, a középrésznél (bridge) amikor bal oldalról érkezik a száraz, majdnem teljesen nyers gitár téma. A többi elektromos gitár a jó öreg Fernandes Stratóm a dalban.

Vokálok tekintetében most is vokál csoportokban gondolkoztam: a középrész háttérvokáljának textúrája például sokkal levegősebb és érzelmesebb pl. mint amit a refrénben használok, és a dal utolsó részében a fill sáv (vagyis a beéneklések) is egy másfajta hangzást hoz: nyersebb és közvetlenebb, hogy se vokálnak, se főéneknek ne legyen nevezhető, hisz egy teljesen más funkcióról van szó.

A gitárok és a vokál a végeredményben így szólnak elkülönítve:

A basszusgitározás érdekessége, hogy szintén új hangszer debütált, egy 5 húros Fender Jazz Bass (MIM) személyében, valamint hogy egyetlen take-ből sikerült rögzítenem, amire nem nagyon volt példa eddig, de nem láttam okát javítgatni. Persze sok editáláson esett át, de ezek apró time-korrekciók voltak inkább.

Basszus és a groove így szólnak elkülönítve:

A hangszerelésről annyit, hogy próbálok arra törekedni az utóbbi időben, hogy minél kevesebb hangszerrel érjem el a célomat. Ebben a dalban úgy érzem, sikerül elég szellős hangszerelést felpakolnom, mindennek van szerepe, és nincs túl nagy tolongás a hangszerek között, tud élni az ének, hiszen ez a dal is nagyon vokál centrikus.

A dalszöveg angolul született meg, de terveim közt szerepel egy magyar nyelvű verzió is, emit már el is kezdtem írni. Hogy tényleg megszületik-e, abban még bizonytalan vagyok.

Mindenkinek köszönöm, aki meghallgatja ezt, vagy bármely más dalomat!

A dal többek közt itt érhető el:

Open in Spotify